Blog - dobrereality.sk

Vyhľadávanie
Späť na blog

Článok 10.

Koronašialenstvo a realitný biznis

(10. diel)

Určite to má každý realitný maklér v živej pamäti. Bol marec, na realitnom trhu sa začínala rozbiehať sezóna predaja rodinných domov, chalúp, pozemkov a záhrad. Popritom sme letmo vnímali „nejaký koronavírus“ v Číne a hovorili sme si, že je to ďaleko a k nám sa ten vírus nedostane. A predsa sa dostal. 

Ani sme sa nenazdali a odrazu sme zo dňa na deň zostali všetci sedieť doma v karanténe. Obvyklý ruch na realitnom trhu ustal, občianska inzercia s nehnuteľnosťami zívala prázdnotou a batéria v mobilnom telefóne mi vydržala celý týždeň bez nabíjania. Sporadické telefonáty boli len o rušení dohodnutých náborov a obhliadok. Žili sme zo dňa na deň a nikto nevedel, čo bude ďalej, bola to pre všetkých absolútne nová situácia.

Takto prešiel marec, apríl a polovica mája. To už sme začali netrpezlivo sledovať postupne sa uvoľňujúce opatrenia a čakali sme na svoj reštart. Našťastie sme sa dočkali. I keď s určitými obmedzeniami, ale mohli sme konečne začať pracovať. A kolotoč na trhu s nehnuteľnosťami sa opäť rozbehol, a dokonca celkom slušnou rýchlosťou. Ako je to možné?

Na hypotékach naozaj záleží

Najprv je potrebné si uvedomiť, že obchodovanie s nehnuteľnosťami je veľmi úzko späté s bankovým sektorom, nakoľko drvivá väčšina kupujúcich financuje kúpu nehnuteľnosti prostredníctvom hypotekárneho úveru. Takže sme netrpezlivo očakávali aktivity jednotlivých bánk. Tie síce opäť mierne sprísnili podmienky poskytovania hypotekárnych úverov, ale aj napriek tomu sa radí hypotéka medzi najčastejšie poskytovaný bankový produkt. A keď k ochote bánk naďalej poskytovať hypotéky pripočítate kúpychtivých klientov, pomyselný realitný kolotoč sa mohol rozbehnúť. Tento reštart dokonca priniesol niekoľko zaujímavých zistení.

O čo je v realitách najväčší záujem?

Začnem našou realitnou kanceláriou Dobré Reality. Máme realitnú maklérku, ktorá v máji v priebehu troch týždňov zrealizovala sedem (!) obchodov s nehnuteľnosťami. Takýto úspech sa ani predtým nikomu nepodarilo dosiahnuť. Svedčí to o jej zodpovednej príprave a šikovnosti. Pokračujem ďalšou zaujímavosťou. Tým, že sme boli tak dlho zavretí doma a nie každý to psychicky celkom zvládal, sa priam neuveriteľne zvýšil záujem klientov o kúpu záhrad, záhradných chát a chalúp.

Obdobie počas karantény sme v Dobrých Realitách využili na absolvovanie rôznych online školení a seminárov, našim realitným maklérom sme posielali množstvo zaujímavých článkov a informácií súvisiacich s nehnuteľnosťami, aby sme mohli našim klientom poskytovať maximálny komfort a pocit istoty pri spolupráci s našou realitnou kanceláriou. Ak sa chcete aj vy pripojiť k nášmu tímu realitných profesionálov a naučiť sa popri komunikácii s klientom zároveň obchodovať s nehnuteľnosťami, ozvite sa nám.

Byť úspešný znamená vkročiť do zóny nepohodlia a robiť nepohodlné veci. Preto je úspešných ľudí tak málo...

(Pokračovanie nabudúce).

 

Autor článku: Jaroslav Svitok

prokurista spoločnosti DOBRÉ REALITY

Tel.:0918 800 080   e-mail:svitok-ZVNC-dobrereality.sk