Blog - dobrereality.sk

Vyhľadávanie
Späť na blog

Článok 11.

Realitný maklér a etické zásady

(11. diel)

Etika alias morálka, to sú v podstate základné pravidlá slušného správania. A je úplne jedno, či sa týkajú osobného života alebo podnikania. Sú ľudia, ktorí sa snažia dané pravidlá dodržiavať a sú ľudia, ktorým slovo etika či morálka nič nehovorí.

Realitní makléri v tomto nie sú žiadna výnimka, nájdu sa v jednej aj druhej skupine.

Ako sa dajú rozoznať? 

Prvá skupina sú realitní makléri, o ktorých sa zmienim iba okrajovo. Majú totiž jediný cieľ, a to zarobiť na klientovi bez ohľadu na kvalitu či rozsah poskytovaných realitných služieb. Výsledkom sú nespokojní klienti, v extrémnych prípadoch súdne spory. Našťastie je táto skupina „realitných maklérov“ v menšine a postupne ubúdajú, pretože zákon reciprocity je neúprosný. Klienti majú v dnešnej dobe oproti minulosti oveľa väčšie možnosti získavania informácií o realitných makléroch z rôznych zdrojov a realitného makléra so zlou povesťou s určitosťou neoslovia. Písal som o tom aj v článku o referenciách. Tejto skupine sa ďalej v mojom článku venovať nebudem.

Viac ako len provízia

Takto prešiel marec, apríl a polovica mája. To už sme začali netrpezlivo sledovať postupne sa uvoľňujúce opatrenia a čakali sme na svoj reštart. Našťastie sme sa dočkali. I keď s určitými obmedzeniami, ale mohli sme konečne začať pracovať. A kolotoč na trhu s nehnuteľnosťami sa opäť rozbehol, a dokonca celkom slušnou rýchlosťou. Ako je to možné?

Venovať sa budem druhej skupine, čiže realitným maklérom, ktorí sa snažia klientovi, či už predávajúcemu alebo kupujúcemu, pomôcť. Samozrejme, za poskytnutie realitných služieb aj zarobiť, je to predsa zamestnanie ako každé iné. Sú to realitní makléri, ktorí sa okrem odborných znalostí vyznačujú aj dodržiavaním etických zásad. Tu je potrebné zdôrazniť dodržiavanie morálnych zásad aj zo strany klientov, čo je taktiež veľmi dôležitý faktor k úspešnej realizácii obchodu. Aj na strane klientov, predávajúceho či kupujúceho, sú niekedy snahy realitného makléra „obísť“. Buď iniciatíva predávajúceho vytiahnuť z realitného makléra čo možno najviac informácií o priebehu predaja nehnuteľnosti, a potom sa na predaj svojej nehnuteľnosti vrhnúť na vlastnú päsť. Na strane záujemcu to býva snaha zistiť presnú adresu ponúkanej nehnuteľnosti, prípadne absolvovať obhliadku predávanej nehnuteľnosti a následne v oboch prípadoch osloviť jej majiteľa bez vedomia realitného makléra. Skúsený realitný maklér dokáže tieto nekalé praktiky odhaliť a brániť sa proti nim, napríklad aj odmietnutím spolupráce s nečestným klientom. Predíde tak nepríjemnostiam, ktoré často sprevádzajú spoluprácu s takýmto klientom.

Vzťah je dobrý základ

Každý úspešný obchodník vie, že obchod je o vzťahoch. Je to z oboch strán veľmi dôležitý vzťah. Bez klientov nie je obchod. Preto je aj pre nás, realitných maklérov, veľmi dôležité vytvoriť si obchodný vzťah s klientom. Pri nábore nehnuteľnosti s predávajúcim, pri obhliadke s kupujúcim. Získaného klienta je potrebné si aj udržať, čo nie je samozrejmosť. To znamená, že profesionálny realitný maklér zistí potreby jednej či druhej strany, vytvorí vhodnú stratégiu, ktorú následne komunikuje spoločne s klientom. Vytvára tak u klienta pocit dôvery a spokojnosti zo „svojho“ realitného makléra. Pokiaľ sa všetky strany držia etických zásad, nič nebráni k realizácii obchodu, na konci ktorého sú spokojné všetky strany. Zjednodušene napísané, predávajúcemu realitný maklér pomôže nehnuteľnosť predať a kupujúcemu kúpiť. A po úspešnej realizácii obchodu sú všetci vysmiati ako lečo 

Za dôležité považujem zdôrazniť, že realitný maklér pracuje pre realitnú spoločnosť, sú to spojené nádoby. Znamená to, že realitná spoločnosť s pozitívnymi referenciami dbá u svojich realitných maklérov o dodržiavanie etických zásad, ide predsa aj o dobré meno realitnej spoločnosti, nielen realitného makléra. Platí to, samozrejme, aj naopak. Ťažko by sa držal zásadový realitný maklér v neserióznej realitnej spoločnosti, zameranej iba na zisk bez požadovanej úrovne poskytovaných služieb. Ako sa hovorí, reťaz je taká silná, ako je jej najslabšie ohnivko...

V našej realitnej spoločnosti Dobré Reality dbáme na dodržiavanie etických zásad u našich realitných maklérov. Spolu s pravidelným dopĺňaním odborných znalostí tak vychovávame generáciu pravých realitných profesionálov. Ak uvažujete o kariére realitného makléra a ctíte si etické zásady, ozvite sa nám a dozviete sa všetko podstatné a dôležité o tejto náročnej, ale krásnej práci.

Úspešný obchodník vie, čo od neho klienti očakávajú ešte predtým, než na to prídu sami...

(Pokračovanie nabudúce).

 

Autor článku: Jaroslav Svitok

prokurista spoločnosti DOBRÉ REALITY

Tel.: 0918 800 080   e-mail: svitok-ZVNC-dobrereality.sk