Blog - dobrereality.sk

Vyhľadávanie
Späť na blog

Článok 2. Realitný maklér – odmeňovanie (2. diel)

V tomto článku sa dozviete informácie o maklérskych odmenách, čiže výplate makléra. Pôvodne som chcel písať na inú tému, ale dostal som konkrétnu otázku ohľadne zárobku realitného makléra. Všetky realitné kancelárie vraj píšu iba o robote a najlepších podmienkach, ale nikto nepíše o odmenách. A keď, tak úplne nezrozumiteľne (pre nádejných realitných maklérov). Hneď na úvod vás asi sklamem, ale konkrétne číslo vám tu nenapíšem ani ja (prečítajte si celý článok a pochopíte prečo), ale vysvetlím vám, ako to funguje.

Zamestnanec, alebo živnostník?

Najskôr by som chcel poukázať na fakt, že drvivá väčšina realitných maklérov na Slovensku pracuje na živnosť. Aký je rozdiel medzi zamestnaním a živnosťou?:

Zamestnanec má svoj fixný plat, niekedy osladený prémiami, ale má zároveň aj svoj platový strop, nad ktorý sa nikdy nedostane. U živnostníka je matematika ešte jednoduchšia. Urobíte obchod, teda zarobíte, alebo neurobíte obchod a... A máte len výdaje (odvody do ZP,SP, pohonné hmoty, telefón, internet, atď.). Čiže žiadny fixný plat (nie je z čoho, keď neurobíte obchod). Ale na strane druhej nemáte platový strop, takže môžete zarobiť, koľko si len dokážete predstaviť. Ukončil by som tento odsek tým, že niektoré realitné kancelárie ponúkajú novým maklérom pri nástupe fixný plat (väčšinou vo výške mesačných odvodov). Pokiaľ títo makléri urobia obchod, vyplatená mzda sa im odráta z provízie za predaj nehnuteľnosti. Ale čo ak obchod neurobia? Bude ich realitná kancelária platiť len tak? Z čoho? Za čo? Na toto vám neodpoviem, nakoľko ja a moji kolegovia sme živnostníci (takže sme bez fixného platu). Od nástupu do takejto spoločnosti vás neodrádzam, len si tieto fakty treba poriadne preveriť, kým s nimi niečo podpíšete. To je rada odo mňa a celkom zadarmo. Ešte stále chcete robiť realitných maklérov? Verím, že áno. Mojím cieľom nie je odrádzať vás, to by som išiel sám proti sebe. Ja vám jednoducho, priamo a bez kľučiek píšem, ako to v realitnom biznise funguje.  

Provízia, percentá a služby

Poďme teda ďalej, vysvetlím vám klasické maklérske odmeny maklérov živnostníkov. Bežne je každý realitný maklér odmeňovaný tzv. percentami (čiže podielom) z celkovej provízie. Z akej provízie a čo je to provízia? Provízia je odmena, ktorú si realitný maklér dohodne s majiteľom nehnuteľnosti určenej na predaj. Väčšinou sa provízia stanovuje vo výške 3 až 5% z ceny nehnuteľnosti. To je teda provízia. Realitná kancelária, v ktorej sa rozhodnete rozvíjať svoju kariéru, vám oznámi vaše percentá, na základe ktorých si viete následne vypočítať svoju odmenu (váš percentuálny podiel z celkovej provízie prepočítaný na eurá) z predaja nehnuteľností, ktoré ste získali do svojej ponuky. A tu začína bludisko možností. Jedna vec sú totiž maklérske percentá a na druhej strane sú služby, ktoré vám jednotlivé realitné kancelárie poskytujú, alebo neposkytujú. Sú to služby, ktoré sú nevyhnutne potrebné v realitnom biznise a majú podobu­­:

  • platenia inzercie,

  • právneho servisu,

  • marketingových akcií, 

  • uhrádzania nájmu kancelárie, atď.

To znamená, že môžete dostať ohurujúce percento, ale všetko si budete platiť sami. Existujú tzv. franchisingové realitné kancelárie, kde makléri platia pravidelné mesačné poplatky za značku (licencia). Sú realitné spoločnosti, ktoré sú platcami DPH, takže vaše percentá si vypočítavate z provízie zníženej o túto sumu. Alebo vám niektoré spoločnosti ponúknu opäť ohurujúce percento, ale súčasne dostanete aj plány výkonov (často nereálne) a po ich nedodržaní vám vaše ohurujúce percento dramaticky klesá. Prípadne ešte dostanete nejaký finančný postih. To vám ale pri prvom pohovore, alebo telefonáte pravdepodobne nepovedia.

Našťastie je ale na trhu s nehnuteľnosťami dostatok serióznych realitných kancelárií, ktoré nádejných realitných maklérov takýmito bublinami nezavádzajú. Práve naopak. Všetko vám vysvetlia, a navyše sú ich jednotlivé podmienky uvedené aj v zmluve. Takéto realitné kancelárie vám odporúčam, či už sa chcete stať realitným maklérom, chcete zmeniť firmu, alebo plánujete predať či kúpiť nehnuteľnosť.

Rád by som vás teraz upozornil na jeden závažný fakt, ktorý si len málo nových realitných maklérov uvedomuje. Vaše  maklérske percento začne byť pre vás zaujímavé až v momente predaja nejakej nehnuteľnosti. Dovtedy je to iba číslo... Číslo, z ktorého sa nenajete, ani nezaplatíte strechu nad hlavou. Máte iba výdaje. Takže ak vás niekto láka na vysoké maklérske percentá, ale všetky náklady spojené s vykonávaním realitnej činnosti budete znášať vy sami, je to na zváženie. Percentá nie sú všetko...  

 

Ak chcete začať kariéru realitného makléra, alebo plánujete prestúpiť z nejakých dôvodov do inej realitnej kancelárie, prajem vám šťastnú ruku pri vašej voľbe. Ak zvažujete vstúpiť do realitnej kancelárie len preto, že majú luxusnú kanceláriu niekde v nákupnom centre, mám pre vás novinku. Práca realitného makléra nie je o vysedávaní v kancelárii, takže si ju veľmi neužijete. Okrem toho ten luxus predsa musí niekto zaplatiť. A pre vašich klientov je najdôležitejšie to, aby ste im čo najrýchlejšie predali, prípadne našli nehnuteľnosť. 

Ak vás tento článok zaujal a chcete vstúpiť do nášho kolektívu realitných maklérov, veľmi radi vám všetko vysvetlíme na osobnom pohovore v našej spoločnosti Dobré Reality.

 

Jediný limit, ktorý máme, je ten, ktorý si sami vytvoríme.

(Pokračovanie nabudúce).

 

Autor článku: Jaroslav Svitok

prokurista spoločnosti DOBRÉ REALITY

Tel.:0918 800 080   e-mail:svitok-ZVNC-dobrereality.sk