Bezplatné ocenenie

Nedávno som sa zúčastnil motivačného seminára, pričom účastníci sme boli rôznych profesií. V rámci voľnej diskusie som dostal veľmi zaujímavú, pre niekoho možno mierne kontroverznú otázku, na ktorú som v prvom momente ani nevedel odpovedať...

Kto je úspešnejší?

Otázka znela, že či sú na pozícii realitný maklér úspešnejší muži alebo ženy, staršia alebo mladšia generácia, čiže pre ktorú časť populácie je práca realitného makléra vhodnejšia. A tak som sa rozhodol napísať článok na túto naozaj zaujímavú otázku, lebo zaujala aj mňa.

Odpoveď samozrejme nie je jednoduchá ani jednoznačná. V prvom rade vylúčim aspekty, ktoré by mohli niekoho urážať, prípadne diskriminovať. Skúsim sa vyjadriť na základe mojich skúseností a výsledkov v rámci realitnej spoločnosti Dobré Reality, v ktorej pôsobím.

Čo sa týka počtu, mužov aj žien je približne rovnako, v tomto prípade jednoznačná odpoveď zrejme neexistuje. Keď som sa pýtal mojich kolegov a kolegýň na hlavné benefity práce realitného makléra, okrem iných výhod takmer každý spomenul aj time management. To znamená, že si sami organizujú svoj pracovný deň. Zo žien to oceňujú najmä kolegyne, ktoré sú už aj matkami, že sa môžu bez časového stresu postarať o svoje ratolesti.

A čo spojitosť klient verzus realitný maklér/realitná maklérka? V drvivej väčšine túto otázku klienti neriešia. Sem-tam sa ale nájdu niektorí, i keď ich nie je mnoho, ktorí vyslovene vyhľadávajú na spoluprácu pri sprostredkovaní predaja či kúpy nehnuteľnosti buď ženy, alebo mužov. Ženy dávajú do obchodu viac emócií a empatie, muži sú pre zmenu priamočiarejší a zameraní viac na technické aspekty ohľadne jednotlivých fáz predaja alebo kúpy nehnuteľnosti. Záleží na type klienta, aké priority preferuje pri spolupráci s realitnou spoločnosťou. Takže nech sa páči, vyberte si...

Skúsenosti sú alfou a omegou

Čo sa týka veku, tu už badať mierne rozdiely. A to v prospech ľudí, ktorí už boli niekde zamestnaní, čiže ľudí s pracovnými skúsenosťami. Vysvetlím. Práca realitného makléra je práca na živnosť, čiže je už priam nevyhnutnosť mať pracovné návyky, sebadisciplínu a zodpovednosť. Tu vás za ručičku nikto vodiť nebude. Tým nechcem nijako podceňovať, alebo znevažovať ambície čerstvých absolventov škôl. Ale ambície nie sú všetko. Týka sa to absencie vyššie spomenutého, najmä pracovných skúseností a návykov, ktoré ešte nemali kde získať. Okrem toho aj klienti viac spozornejú, keď sa stretnú s takýmto realitným maklérom „juniorom“. Je to vo veľkej miere psychologická záležitosť, pretože sa jedná o kúpu alebo predaj nehnuteľnosti, čiže našej strechy nad hlavou. A na tú sme my Slováci veľmi citliví. Ale kto by nebol, veď je to transakcia spojená s presunom značných finančných prostriedkov. A na tie sme opäť veľmi citliví.

Je teda táto práca vhodná aj pre mladšie ročníky? Ak spĺňajú predpoklady z odseku vyššie, určite áno. Mám takýchto realitných maklérov aj ako kolegov. Je to však skôr výnimka ako pravidlo. Dokazujú to aj štatistiky, kde v rámci fluktuácie dominuje práve táto časť realitných maklérov. Pokiaľ sa však rozhodne ambiciózny a ctižiadostivý mladý človek s aspoň minimálnymi pracovnými návykmi pre kariéru realitného makléra a nájde vhodnú podporu v serióznej realitnej spoločnosti so skúsenými maklérmi, takáto kombinácia má veľkú šancu byť úspešná.

Takže kto má v pomyselnom súboji starších a mladších na štartovacej čiare kariéry realitného makléra mierne navrch? Sú to v prvom rade ľudia, ktorí už majú spomínané pracovné návyky, ovládajú tajomstvo sebadisciplíny, vedia si sami rozplánovať svoj pracovný deň a vykonávajú aktivity vedúce k úspechu. Samozrejmosťou je aj pravidelné vzdelávanie v rámci svojej činnosti a vhodná podpora a zázemie stabilnej realitnej spoločnosti, ktorú zastupujú.

Aký je teda záver? Riadiť sa pri výbere nových kolegov štatistikami, alebo citmi? My v našej spoločnosti Dobré Reality pristupujeme ku každému uchádzačovi individuálne, bez zbytočných predsudkov a snažíme sa dať šancu každému, kto si ju zaslúži. Ak si myslíte, že aj vy by ste mali dostať túto šancu, pretože by z vás mohli byť skvelí realitní makléri, veľmi radi sa s vami stretneme na pracovnom pohovore. A tam sa uvidí...

Základom úspechu v živote sú správne nápady a správne rozhodnutia.

Autor článku: Jaroslav Svitok
prokurista spoločnosti DOBRÉ REALITY
Tel.:0918 800 080 e-mail:svitok@dobrereality.sk

 

 

DOBRÉ REALITY s. r. o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska Realitná únia

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.