Bezplatné ocenenie

Majú realitné kancelárie na trhu s nehnuteľnosťami nejaký význam? Určite áno a významný.

Touto úvodnou otázkou spolu s krátkou odpoveďou som môj ďalší blog začal a čisto teoreticky by som ho aj mohol skončiť. Ale to by bol príliš krátky článok. Pozrime sa teda na ich význam z viacerých strán..

Prvé skúsenosti s prácou realitného makléra som získal pri predaji vlastnej nehnuteľnosti. Začal som ako drvivá väčšina majiteľov nehnuteľností, čiže som zaregistroval na jeden z množstva inzertných portálov inzerát na predaj mojej nehnuteľnosti. A čo sa stalo? Skoro mi od neustáleho vyzváňania zhorel mobil a za dve hodiny som mal vybitú batériu, toľko ponúk na spoluprácu som dostal. O tom ale tento článok nebude.

Na môj inzerát mi samozrejme volali aj súkromné osoby, ale ja som bol rozhodnutý na spoluprácu s realitnou kanceláriou. Prečo? Jednak som bol zvedavý, ako vlastne taký realitný maklér pracuje, a okrem toho som si nebol istý všetkými krokmi pri predaji mojej nehnuteľnosti. Predsa len v tom bolo veľa peňazí, moja strecha nad hlavou, a tiež nutnosť v určitej fáze predaja zapojiť do týchto úkonov aj banku a katastrálny odbor. Mohol som sa teda s predajom popasovať aj sám, ale odradilo ma od tejto akcie na vlastnú päsť viacero negatívnych afér spojených s predajom nehnuteľností.

Jeden je niekedy viac

V prvej fáze som sa rozhodol pre spoluprácu s viacerými realitnými spoločnosťami. S odstupom času môžem prehlásiť, že to bolo zlé rozhodnutie. Maklérov bolo viacero, ale obchod mohol urobiť iba jeden z nich, takže som bol tlačený do rozhodnutí, s ktorými som sa nestotožňoval. Okrem toho tento proces predaja trval príliš dlho (viac ako 6 mesiacov) a môj byt stále nemal nového majiteľa. Nakoniec som spoluprácu zúžil na jedného realitného makléra a byt bol do dvoch týždňov predaný.

Aký bol v tomto mojom prípade význam realitnej kancelárie, ktorú zastupoval konkrétny realitný maklér? Veľký, a najmä pozitívny. Od prvotného telefonického kontaktu som bol realitným maklérom oboznamovaný s každým ďalším krokom až po predaj a následné odovzdanie mojej nehnuteľnosti novému majiteľovi. Keď to napíšem zjednodušene, nemusel som pohnúť ani prstom, o všetko sa postaral realitný maklér. A práca realitného makléra sa mi zapáčila tak, že som sa ním stal aj ja. J

Ako sa (ne)popáliť

V poslednej dobe je móda napísať do inzerátu na predaj nehnuteľnosti poznámku, aby majiteľovi nevolali realitní makléri. Samozrejme, majiteľ nehnuteľnosti má na takýto krok plné právo a ja to nikomu nezazlievam. Na druhej strane ale veľa ľudí takúto poznámku napíše do inzerátu, a pritom nemajú ani šajnu o tom, ako bude prípadný predaj ich nehnuteľnosti vyzerať. Väčšinou odbijú makléra poznámkou, že si to vedia predať aj sami, že realitné kancelárie pýtajú veľa peňazí, že majú v rodine právnika na vypracovanie kúpnej zmluvy, atď. ... Lenže predajný proces má viacero krokov, ktoré tu však nebudem rozpisovať, lebo ich vymenovanie by bolo na ďalší článok.

Ukončil by som to asi tak, že realitné kancelárie majú svoje dôležité miesto na trhu s nehnuteľnosťami. Mám na mysli seriózne realitné kancelárie, ktoré sa od ostatných líšia svojou odbornosťou, kvalitou a poskytovanými službami na profesionálnej úrovni. Na Slovensku zatiaľ nie je fungovanie realitných kancelárií legislatívne dostatočne podchytené, a preto sa aj v súvislosti s realitnými kanceláriami vyskytlo niekoľko afér. To je aj dôvod negatívneho vnímania realitných kancelárií u niektorých ľudí. Dôležité preto je vedieť si správne vybrať, či už na základe doporučení, alebo dobrých referencií. Ale to je dôležité nielen pri výbere realitnej kancelárie. Najmä v dnešnej konzumnej dobe, plne nabitej konkurenciou a nekalými praktikami.

Ak si pri predaji svojej nehnuteľnosti vyberiete za partnera našu spoločnosť Dobré Reality, urobíme všetko pre to, aby po ukončení spolupráce boli spokojné všetky zúčastnené strany.

„Kvalita znamená robiť všetko zodpovedne aj vtedy, keď sa nikto nepozerá...“

Autor článku: Jaroslav Svitok
prokurista spoločnosti DOBRÉ REALITY
Tel.:0918 800 080 e-mail:svitok@dobrereality.sk

 

 

DOBRÉ REALITY s. r. o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska Realitná únia

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.