Blog - dobrereality.sk

Vyhľadávanie
Späť na blog

Článok 9. Referencie a ich význam v realitnom biznise.

(9. diel)

 

Podľa niektorých webových stránok je referencia kladné vyjadrenie, správa alebo odporúčanie konkrétnou osobou či miestom, ktorá/é môže takéto kladné vyjadrenie poskytnúť. Referencia ako taká je v živote každého človeka pomerne podstatnou záležitosťou. Obzvlášť v pracovnej oblasti, pričom v obchodnej sfére je to priam kľúčový faktor. Súčasťou tejto sféry je aj obchodovanie s nehnuteľnosťami, preto sú referencie dôležitým prvkom budovania kariéry realitného makléra. 

Ako sa realitný maklér k referenciám dostane? Niekoľko rokov dozadu sme v realitnom biznise referencie ako také príliš neriešili. Ekonomika bola na vzostupe, platy sa dvíhali, banky začali byť oveľa ústretovejšie v poskytovaní hypotekárnych úverov, a najmä bola dostatočne široká ponuka nehnuteľností na predaj/prenájom. Takže takmer každý realitný maklér si dokázal odtrhnúť svoj kus z koláča. Pred ôsmymi rokmi, keď som začínal, bez problémov a väčších skúseností som dokázal získať do svojho portfólia aj tridsať nehnuteľností mesačne. Áno, čítate správne, tridsať nehnuteľností mesačne. Takisto majitelia ponúkaných nehnuteľností príliš neriešili, ktorý realitný maklér ich nehnuteľnosť ponúka, pričom získať exkluzívne zastúpenie bola priam utópia. Doslovné Eldorádo realitných príležitostí, ktoré mnohých realitných maklérov dostali do výšin. A niektorých za mreže...

Hodnota referencií stúpa

Nakoľko Slovensko nie je až také veľké, aby táto úžasná situácia (z pohľadu realitných spoločností a realitných maklérov) vydržala donekonečna, nehnuteľností do ponuky sa začalo objavovať menej a menej. Takisto majitelia nehnuteľností už získali väčšie skúsenosti a začali si vyberať, ktorému realitnému maklérovi zveria svoju nehnuteľnosť. No a napokon aj banky, s ohľadom na množiace sa exekúcie a dražby nehnuteľností zaťažené hypotékou, začali sprísňovať podmienky poskytovania hypotekárnych úverov. A zrazu začína byť na poli ponúkaných nehnuteľností obrazne napísané pritesno. Realitných spoločností je kvantum, realitných maklérov ešte viac a ponúkaných nehnuteľností stále menej. Vitajte v súčasnosti, vitajte v realite. Ako vybŕdnuť z tejto tmy, ako sa dostať k novým zákazkám?

Pozitívna referencia - pečať kvality

Presne na to nám slúžia referencie. Svetlo na konci tunela. Úžasná pomôcka pri získaní náboru novej nehnuteľnosti do ponuky, v ideálnom prípade exkluzívneho zastupovania pri predaji/prenájme nehnuteľnosti. Majitelia ponúkaných nehnuteľností si začínajú vyberať „svojho“ realitného makléra na základe referencií a odporúčaní. Moderní realitní makléri si zakladajú svoje webové stránky, ktoré prepoja so stránkou realitnej kancelárie a spoločne zdieľajú referencie od klientov, ktoré si od nich vyžiadajú po ukončení obchodného prípadu. Prípadne ako referenciu nechajú na webovej stránke vyobrazenú nehnuteľnosť, pri ktorej sprostredkovali predaj/prenájom. Klienti majú následne možnosť vybrať si konkrétneho realitného makléra na základe osobných skúseností, odporúčaní od svojej rodiny či známych, alebo vyjadrení od spokojných zákazníkov. Prípadne si po preštudovaní predaných nehnuteľností vybrať realitného makléra so skúsenosťami s predajom nehnuteľností požadovaného typu alebo v konkrétnej lokalite. Mierne navrch majú v tejto situácii realitní makléri, ktorí sú na trhu dlhšie, majú za sebou viacero obchodov a majú širší zoznam svojich klientov. Pre nováčikov je to príležitosť ukázať svoje schopnosti, ambície a vyrovnať sa svojím entuziazmom so skúsenejšou konkurenciou. Klienti sú totiž stále náročnejší a požadujú od realitných maklérov profesionálne služby a maximálnu elimináciu problémov pri obchodnom procese. A to je len a len dobre. Práve teraz je ideálna doba oddeliť zrno od pliev.

Sme na konci článku, z ktorého vyplýva, aké sú referencie dôležité pri budovaní kariéry realitného makléra, a najmä ich dôležitosť pri získavaní nových nehnuteľností do svojho portfólia. Predajný proces sa totiž skladá z niekoľkých krokov, pričom v každom kroku je dôležitý iný druh zručnosti alebo znalosti. O jednotlivých krokoch som sa už zmieňoval aj v mojich predchádzajúcich článkoch. Na záver by som sa ešte v súvislosti so získavaním referencií rád zmienil o jednej dôležitej podmienke. Robte svoju prácu tak, aby po jej ukončení boli spokojné všetky strany, predávajúci, kupujúci, aj vy. Len tak sa k referenciám dostanete. Referencie vám totiž poskytnú len spokojní klienti.

V Dobrých Realitách máme vytvorené vhodné podmienky ako pre skúsených realitných maklérov, tak aj pre úplných nováčikov. Ak ste presvedčení, že máte na to byť úspešný realitný maklér, ozvite sa nám a my vám odhalíme čaro tejto práce a čaro referencií.

Môžete mať buď výhovorky, alebo výsledky. Oboje nikdy...

(Pokračovanie nabudúce).

 

Autor článku: Jaroslav Svitok

prokurista spoločnosti DOBRÉ REALITY

Tel.:0918 800 080   e-mail:svitok-ZVNC-dobrereality.sk